gtag.js
top of page

MITEN RAHA RATIKKA SYNTYI

31.9.2020 23:00

17881347871747312.jpg

Raha Ratikka Ny:n ensimmäinen Instagram julkaisu yllä.

Mikä Raha Ratikka Ny on 

Raha Ratikka Ny on Teemu Torkkolan perustama yritys Tampereen yliopiston normaalikoulun lukiossa business-linjalla. Yrityksellä osallistutaan normaalin toiminnan lisäksi muun muassa https://nuoriyrittajyys.fi/ kilpailuihin.  Kilpailuja joihin yrityksellä voi osallistua on muunmuassa paras pitch video, paras liikeidea, paras internet-kokonaisuus, paras graafinen ilme, sekä tärkeimpänä Uskalla Yrittää kilpailu ja mahdollinen Uskalla Yrittää finaali, suosiosta riippuen. 

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa mistä koulusta vain. Sarjoja on peruskoululle, 2. asteelle sekä korkeakouluille. 

Ny yritystä perustaessa jokainen osakas saa hankkia itselleen 1-10 osuutta, joiden jokaisen arvo on 10 euroa. Täten yhden henkilön yrityksessä alkupääoma on enimmillään 100 euroa. 

Ny yritys kurssina lukiossa​

Raha Ratikka Ny on perustettu Norssin lukion yhteiskuntaopin kurssilla numero 15. Kurssin tiedoissa lukee näin “Kurssi on Liikeideasta yrityksen perustamiseen -kurssin jatko-osa, jossa nuoret perustavat oman NY-yrityksen. Nuoret tutustuvat yrittämiseen ja siihen liittyviin asioihin käytännössä omassa yrityksessä, jonka toiminnasta he itse ovat vastuussa”.  Kurssi on vapaaehtoinen, mutta yksi eniten business-linjan ideaa kiteyttävä kurssi, jossa opitaan jo opittuja asioita käytännössä.

Miten Raha Ratikka Ny syntyi, kertojana itse Teemu Torkkola

Idea Raha Ratikkaan syntyi yllättäen keskellä yötä. Olin miettinyt monia ideoita ja tajusin, että mikäli olisikaan parempi idea kuin kertoa nuorille rahasta. Raha kiinnostaa ihmisiä aina, ja monet nuoret haluaisivat varmasti tietää siihen liittyvistä asioista lisää. Mietin useamman viikon onko idea käyttökelpoinen ja kysyinkin muutamalta tutulta mielipidettä. Idea osottautui hyväksi, joten päätin ottaa haasteen vastaan digilehden tekemisestä. Lehden nimi Raha Ratikka syntyi myös keskellä yötä noin 04 aikoihin kun mietin mieleenpainuvaa ja sopivan kuuloista nimeä, jonka sanoilla olisi sama alkukirjain. Lopulta muutaman nimen miettimisen jälkeen päädyin nykyiseen, ja olen ollut tyytyväinen. 

Lähdin miettimään miten lehti kannattaisi toteuttaa ja päädyin luomaan itse omat nettisivuni maksullista ohjelmaa apuna käyttäen. Nettisivuja tehdessä kului monia tunteja, mutta lopulta visuaalisuus ja ulkomuoto miellyttivät minua itseäni sekä useampaa ulkopuolista mielipiteensä antanutta henkilöä.

Olin valinnut yrityksen väreiksi mustan sekä tumman violetin, ja sivujen väreiksi musta sekä valkoinen ja korostuksena tumman violetti. Logossa on käytetty kaikkia kolmea väriä. 

Lehden motto "lehti johon rakastuit jo" syntyi sekin keskellä yötä miettiessä mikä kiinnittäisi huomion. Lehden toisessa kulmassa oleva informatiivinen teksti taas syntyi pitkään ja hartaudella suunnittelemalla, "Ilmainen digilehti etenkin nuorille. Lehdessä on tietoa ja haastatteluja yrittämiseen, sijoittamiseen, työnhakuun sekä muihin raha-asioihin liittyen". 

Teemu Torkkola, päätoimittaja

bottom of page